Ca si in cazul lipidelor membranare , proteinele au atat rol structural , cat si rol metabolic .
O buna exemplificare a rolului structural al proteinelor membranare il constituie comentariul aferent citoscheletului asociat membranei ( vezi mai sus ) . Se poate adauga rolul unor proteine transmembranare (aderine , integrine) in stabilirea jonctiunilor dintre celule , la nivelul tesuturilor , cat si dintre acestea si matricea extracelulara (proteine si/sau glicoproteine ce structureaza diverse componente tisulare intre celule). Rolul acestora este de a mentine celulele intr-o ordonare coerenta in structurarea tesuturilor, dar si de a permite acestora sa schimbe informatii pentru o integrare eficienta . Asta inseamna ca nu se poate face o delimitare intre cele doua tipuri de functii (lucru valabil si pentru lipide dealtfel).
|
|  |
Proteinele membranare mai pot functiona ca enzime ( metaloproteinaze pentru componente de matrice extracelulara , fosfolipaze , kinaze , fosfataze ) , ca proteine implicate in semanlizare ( proteine platforma sau schela , proteine G ). In toate aceste functii asimetria structurarii membranei este deosebit de importanta . Astfel , receptorii , dar si proteinele de adeziune ( aderinele si integrinele ) prin asimetria lor structurala permit interactiunea prin ectodomenii cu liganzii specifici , iar prin endodomenii asigura transmiterea informatiei catre interiorul celulei si declansarea unor procese celulare care se constituie in raspuns celular la semnalizarile receptate .
|
|
 |
Aceleasi entitati moleculare pot avea atat rol structural cat si metabolic (vezi mai sus , ca exemplu , proteina banda 3 din membrana eritrocitara) . Detalii asupra rolurilor metabolice ale proteinelor membranare veti afla la cursurile de transport membranar si semnalizare celulara . Aici vom aminti in linii generale ca rolurile metabolice ale proteinelor membranare se manifesta in ceea ce priveste schimburile de informatii si substanta dintre celule , sau dintre acestea si mediu Astfel proteinele membranare pot fi receptori , transportori prin membrana ( canale ionice , pompe ionoce , conexoni) , sau transportori cu membrana ( clatrina , caveolina : proteine ce structureaza invelisuri ele unor microdomenii din membrana pentru a permite invaginarea acestora si detasarea sub forma de vezicule , sau fuzionarea unor vezicule cu membrana celulara pentru a se realiza procese denumite endocitoza , respectiv exocitoza ; vezi la transport membranar ).
|
|  |
De remarcat ca in transductia semnalelor ( la receptori sau integrine ) un rol important revine domeniului transmembranar , care , prin capacitatea de a suferi rearanjari conformationale , asigura transmiterea informatiei purtate de ligand si transmise prin interactiunea cu receptorul, dinafara celulei in citoplasma , unde este preluata , prelucrata si de regula , amplificata de participantii la diversele procese de semnalizare . In rezumat , proteinele membranare sporesc eterogenitatea si asimetria compozitionala ale membranelor si moduleaza propietatile fluide ale acestora , adica accentueaza si modeleaza caracteristicile induse de bistratul lipidic . Altfel spus , proteinele membranare coopereaza cu lipidele atat in structurarea membranei cat si in perfectarea functionalitatii acesteia , prin rolul lor metabolic , cel care asigura integrarea celulei cu mediul .
|
|
|