ORGANIZAREA MEMBRANELOR CELULARE
Consideratii finale

HOME

Cuprins | Lipidele | Proteinele | Membrana | Concluzii | Imagini
Consideratii finale asupra organizarii moleculare a membranelor celulare
Organizarea membranelor celulare (ca si a endomembranelor) are la baza un bistrat lipidic eterogen, asimetric si cu proprietati fluide manifestate bidimensional.Acestuia i se adauga proteine care ii confera caracterul unui mozaic (proteine pluyind pe sau cufundate intr-o mare lipidica). Modelul mozaicului fluid pentru organizarea biomembranelor a fost completat prin evidentierea si descrierea unor structuri adiacente:citoscheletul asociat membranei (structura aflata pe versantul intern al membranelor)si glicocalixul (structura expusa pe versantul intern al membranelor, alcatuita din lanturi oligo-/poli-zaharidice din compozitia glicolipidelor, glicoproteinelor si proteoglicanilor din membrana).
Compozitiile diferite ale domeniilor de membrana (apical versus latero-bazal) sunt riguros controlate si pastrate de celula.Compozitia si existenta microdomeniilor ( caveole, plute lipidice,structuri cu invelis de clatrina) au o dinamica mai accentuata ,raspunzand nevoilor in continua schimbare ale celulelor,nevoi impuse de considerente interne ale celulei, sau de stimuli externi la care celulele trebuie sa raspunda.
Atat proteinele cat si componenta glucidica a membranelor nu diminueaza ci accentueaza si nuanteaza caracterul eterogen,asimetric si de fluid bidimensional al structurarii membranelor celulare. Tot in completarea modelului mosaic fluid sub aspect structural, dar si functional au fost definite notiunile de domenii si/sau microdomenii de membrana. Acestea sunt regiuni mai extinse (domeniile) sau mai reduse (microdomeniile)din suprafata membranelor a caror compozitie este diferita de a altor zone.
Componentele membranelor fie ele lipide, proteine, structuri glucidice au atat roluri structurale cat si metabolice. Aceasta dualitate a rolurilor este valabila atat pentru clasele de componente biochimice ale membranelor, cat si pentru entitati moleculare (aceeasi molecula poate indeplini atat functii structurale cat si metabolice).