ORGANIZAREA MEMBRANELOR CELULARE
Clasificare

HOME

Cuprins | Lipidele | Proteinele | Membrana | Concluzii | Imagini

Clasificarea lipidelor membranare

Prin ceea ce vom include in raspunsul la intrebarea : "Care dintre lipide?" vom substantia caracterul eterogen al structurarii membranelor celulare. Biochimia descrie o mare diversitate de clase de lipide. Ne putem intreba, pe buna dreptate, daca toate aceste clase de lipide pot fi intalnite in structura membranelor celulare. ei bine, raspunsul este nu! In membranele celulare intalnim numai trei tipuri de lipide pe care le putem clasifica , in functie de structura lor chimica globala (enumerarea este in functie de abundenta in care apar) in: 
  1. fosfolipide;70-75 % 
  2. colesterol 20-25 % 
  3. glicolipide 1-10 %
(in celulele animale exista clasa sfingolipidelor)

Ideea de eterogenizare a lipidelor membranare sporeste insa,daca ne-am propune sa abordam chiar si numai complexitatea tipurilor de lipide din clasa fosfolipidelor , cele mai bine reprezentate lipide din membranele celulare, sub aspectul abundentei.Acestea se pot clasifica ,in functie de poliolul din structura in:
  • fosfogliceride ( glicerofosfatide)-daca poliolul este glycerina;
  • fosfosfingozide (sfingofosfatide)-daca poliolul este sfingozina (de fapt aminodiol cu un lant alifatic,(aceasta inlocuieste unul dintre acizii grasi din coada hidrofoba a fosfilipidelor rezultate, cel de al diolea fiind inserat printr-o legatura amidica la gruparea amino a sfingozinei)

Fosfolipidele reprezinta 70-75 % dintre lipidele membrane, colesterol 20-25 % , iar glicolipidele 1-10 %. O mentiune de facut in legatura cu glicolipidele din membranele celulelor animale este aceea ca ele sunt din clasa sfingolipidelor (vezi despre sfingolipide mai jos la clasificarea in functie de poliolul din structura). Iata in aceasta prima clasificare a lipidelor membranare o prima dovada a eterogenitatii lipidelor membranare.

Structura de principiu a unui fosfoglicerid este reprezentata grafic, in mod intuitiv in figura 1. Se observa ca pe scheletul polialcoolului se afla grefate pe de o parte doua lanturi alifatice (acestea formand coada hidrofoba a lipidului membranar(, iar pe de alta parte o molecula (notata cu X) prin intermediul unei grupari fosfat (formand impreuna partea esentiala a capului hidrofil).